Då måste du deklarera kryptovalutor

Även om inte kryptovalutor regleras av myndigheter och centrala banker, så måste du i vissa fall deklarera kryptovalutor. Men vad gäller egentligen, när är du skyldig att betala skatt på kryptovalutor och hur görs det? Det är viktigt att du har koll på det för att inte bli betalningsskyldig i framtiden. Här ger vi dig alla svaren.

Skatteverket kryptovalutor – Då ska du betala skatt

I regel behöver du inte betala skatt på kryptovalutor när du genomfört ett köp. Om du säljer och går med vinst, blir du däremot skyldig att betala vinstskatt och därmed deklarera. Vinstskatten ligger på 30%, precis som med andra fonder och aktier. Eftersom kryptovalutor skiljer sig mycket från våra traditionella valutor så är reglerna lite luddiga.

Kryptovalutor går inte att jämföras med utländska valutor och värdepapper enligt Skatteverket. Kryptovalutor och dess försäljning ska nämligen redovisas som en kapitalvinst, därav blir du skatteskyldig så fort du gjort en vinst. En vinst räknas om du:

  • Sålt kryptovaluta och fått ett överskott
  • Bytt kryptovaluta mot andra kryptovalutor eller pengar
  • Lånat ut kryptovaluta och gjort en vinst
  • Använt kryptovaluta som spelinsats

Genomsnittsbelopp & omkostnadsbelopp

När man ska deklarera kryptovalutor så ligger stort fokus på genomsnittsbelopp, försäljningspris och omkostnadsbelopp. Dessa begrepp är viktiga att du har koll på, annars riskerar deklarationen att bli felaktig. Har du gjort en förlust i samband med andra vinster av kryptovalutor så gäller lite andra regler. På Skatteverket.se kan du läsa om vad som gäller.

  • Omkostnadsbelopp
  • – Det belopp som du köpt kryptovalutan för, i svenska kronor. Kallas även för försäljningsbelopp.
  • Genomsnittsbelopp
  • – Om du gjort flera transaktioner behöver du räkna ut det genomsnittliga omkostnadsbeloppet, alltså antalet kryptovalutor / totala omkostnadspriset.

Deklarera kryptovalutor – Steg för steg

Att deklarera kryptovalutor kan låta svårt, men det är inte så klurigt om du har koll på dina transaktioner, samt de viktiga begreppen ovan. Följ dessa steg när du ska deklarera kryptovalutor.

1. Ladda ner dina transaktioner

För att få en tydlig bild av dina eventuella vinster och förluster behöver du ladda ner dina transaktioner. Det kan du göra genom din nätmäklare eller digitala plånbok, beroende på om du köpt ett certifikat eller en ”riktig” kryptovaluta.

2. Räkna ut försäljnings- och omkostnadsbelopp

När du gjort ett utdrag av alla transaktioner är det dags att räkna ut dina försäljnings- och omkostnadsbelopp. Är du osäker på hur du gör så kan du kolla på filmen längre upp på denna sida. Du kan även kontakta Skatteverket för mer information.

3. Logga in på Skatteverket

När du räknat ut dina kostnader och vinster så har du gjort grovjobbet. Nu ska du besöka Skatteverkets hemsida, antingen genom din dator eller telefon. Leta efter deklaration och sedan inkomstdeklaration 1. För att komma direkt till sidan kan du trycka här.

4. Leta upp K4 bilagan, Avsnitt D

I inkomstdeklarationen ska du nu leta upp avsnitt D i K4-bilagan. Det är en bilaga som gäller specifikt för värdepapper, aktier och fonder. Detta visas nämligen inte automatiskt i din vanliga deklaration. Här kan du läsa mer om den.

5. Fyll i dina uppgifter & skicka in

Sista steget är det allra enklaste, nämligen att fylla i dina uppgifter. När du gjort det är det bara at skicka in din deklaration och vänta på granskning. Precis som i vanliga fall så räknas det automatiskt ut om du ska betala eller få tillbaka pengar. Lycka till!

Läs mer om kryptovalutor

Olika kryptovalutor Kurser för kryptovalutor Köpa kryptovaluta